Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Diverzita = rozmanitosť a pestrosť

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 15. august 2016, 19:15
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Alena Michalovová, jaz. korekcia článku PhDr. Bibiána Lojanová

  • 20-jún-2016 16:13

Biodiverzita/biologická diverzita = biologická rozmanitosť - vyjadruje rozmanitosť a premenlivosť na všetkých organizačných úrovniach živej prírody - od genetickej úrovne, až po diverzitu spoločenstiev a ekosystémov, druhové bohatstvo organizmov, ktoré sa v danom mieste vyskytujú a vyrovnanosť v rozložení jedincov medzi druhmi spoločenstva.

Biodiverzita/biologická diverzita = bohatstvo života na Zemi, milióny rastlín, živočíchov a mikroorganizmov, vrátane génov a zložité ekosystémy, ktoré vytvárajú životné prostredie.
Narušenie jednej zložky môže viesť až k vyhynutiu niekoľkých druhov, ktoré sú od nich závislé.
Význam biodiverzity pre človeka je kľúčový. V podstate sme existenčne závislí na tzv. službách ekosystémov, ktoré podporujú, ba až podmieňujú život na Zemi: podieľajú sa na zachytení slnečnej energie, udržiavaní klímy, zložení atmosféry, kvalite vody, kolobehu látok a energie, eliminácii škodlivín, produkcii dreva, liečiv, plodín a podobne. Ekologické procesy tvorí súbor následných činností jednotlivých druhov rastlín, živočíchov, húb, lišajníkov a mikroorganizmov v spoločenstve. Tieto funkcie ekosystémov nevieme nahradiť, aj keby sa mohlo zdať, že technická vyspelosť nám to umožňuje.
Klimatické zmeny sú hrozba, ktorá súvisí s ohrozením biodiverzity a ľudským fungovaním. Aby sme vyriešili problematiku úbytku biodiverzity je nutné zmeniť naše prístupy a spôsob, akým žijeme. Musíme prehodnotiť, ako by sa dalo žiť v súlade so zdravím našej planéty teraz a najmä v budúcnosti. Len udržiavaním celkovej bohatosti prírody dosiahneme naplnenie nárokov a potrieb súčasných aj budúcich generácií. Na zastavenie poklesu biologickej rozmanitosti je potrebná aktívna spolupráca na úrovni jednotlivcov, organizácií a ďalších záujmových skupín v spoločnosti. Kľúčovú úlohu v tejto spolupráci zohráva vzdelanie a potreba zmeny v spoločnosti. Proces zmeny vo veľkej miere závisí od kvality vzdelania, preto je potrebná neustála motivácia a podpora študentov a učiteľov k vzdelávaniu, čím by sa mal zvýšiť počet ľudí, ktorým záleží na kvalite životného prostredia.

NECH JE SVET PESTRÝ!

biodiverzita

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft