Čerstvé vitamíny
- Ostatná aktualizácia: nedeľa, 14. august 2016, 21:04
-
Podrobnosti:
Napísal/a: PhDr. Katarína Hospodárová -
11-november-2013 06:54
Doprajte si zeleninu aj v zime!
Už odmalička sa na nás z každej strany valia informácie o tom, aká je zelenina zdravá, dôležitá a nenahraditeľná. Najmä v zimných mesiacoch sa však na našich tanieroch objavuje čoraz menej. Prečo by sme na ňu nemali zabúdať? A ako si ju dopriať v čerstvej podobe aj v zime?
Dávka vitamínov v podobe čerstvej zeleniny či ovocia by mala byť každodennou súčasťou nášho jedálnička. Dokonca ani ich zvýšená konzumácia nepredstavuje žiadne zdravotné riziko v prípade, že je súčasťou vyváženej stravy. Ak si raz do týždňa doprajete čisto ovocno-zeleninový deň, prečistíte si organizmus.
Dôležité však je, z akého zdroja zelenina či ovocie, ktoré si kladiete na tanier, pochádza. Na Slovensku sa bežne pestuje približne 15 - 17 zeleninových druhov, ďalšie v menších množstvách v záhradách. Január až máj, jún je obdobím, kedy je čerstvej zeleniny a ovocia nedostatok. Je vhodné kupovať si ju zo supermarketu? Alebo sa spoľahnúť na konzervy či domáce zaváraniny?
Hlavne sezónne
Paprika či paradajky z obchodu sa nedajú s tými domácimi ani porovnať. Absentuje akákoľvek vôňa, svieža chuť a v neposlednom rade aj dávka vitamínov. Ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať vo zvýšenom množstve práve vtedy, keď v našich zemepisných šírkach dozrieva.
Ale čo v zime? Stavte na sušené ovocie, uskladnené jablká, dostatok citrusového ovocia, banány, ananás a inú exotiku. Vitamíny a minerály si dopĺňajte aj orieškami a semienkami. Skvelým zdrojom vitamínu C sú bylinky. Čerstvú zásobu vitamínov vám dodá aj vňať zo zeleru, petržlenu či cibule. Vňať z petržlenu, žeruchu či rukolu si vypestujete aj na okennom parapete a aj v zimnom období.
Prečo je čerstvá zelenina dôležitá?
- obsahuje množstvo vitamínov a minerálov − skladá sa z veľkého množstva vody. Zasýti vás a nezaťaží ručičku na váhe.
- vyrovnáva kyslé prostredie v žalúdku obsahuje vlákninu, ktorá napomáha správnemu tráveniu. Telo sa vďaka nej rýchlejšie zbaví zvyškov potravy.
- chráni nás pred škodlivými vplyvmi prostredia a pomáha udržiavať našu imunitu v kondícii