Zdravý životný štýl - 2. časť
- Ostatná aktualizácia: nedeľa, 14. august 2016, 21:04
-
Podrobnosti:
Napísal/a: PhDr. Katarína Hospodárová -
09-január-2014 19:16
Zdravá výživa
Základom zdravej výživy je pestrosť a rozmanitosť.
Zabudnite na náročné plánovanie. Stačí dodržiavať len pár zásad. A tá najdôležitejšia je, aby strava obsahovala všetko to, čo obsahovať má, a neobsahovala priveľa toho, čo pre zdravie nie je najlepšie.
Zdravá výživa nie je založená na nejakých špeciálnych potravinách, naopak, na úplne bežných, ktoré nakúpite v bežnom obchode.
Obilniny ako základ: Základom každodennej stravy sú výrobky z obilnín. Snažte sa konzumovať predovšetkým tie, ktoré majú nízky glykemický index, teda tmavý chlieb a pečivo a cestoviny. Naopak, obmedzte biele pečivo, sladké pečivo a najmä rôzne oblátky a sušienky, kde je problematický nielen glykemický index, ale aj použitý tuk.
Snažte sa konzumovať čo najviac zeleniny a ovocia, každý deň aspoň 500 gramov. Ku každému dennému jedlu zjedzte porciu zeleniny alebo ovocia. To je najlepší a najúčinnejší zdroj vitamínov a ďalších ochranných látok pre dobré zdravie a prevenciu chorôb, oveľa účinnejšie, ako akékoľvek potravinové doplnky v tabletkách či v inej forme.
Mäso s mierou a vhodné druhy: Konzumujte len umiernene červené mäso (bravčové, hovädzie, baranie, zverina). Umiernene znamená v priemere menej ako jedna porcia denne. Naopak, jedzte pravidelne ryby, niekoľkokrát týždenne. Namiesto červeného mäsa skôr voľte hydinu. Veľmi obmedzte konzum salámy, párkov a podobných údenín.
Pre dobré zdravie sú dôležité tiež mliečne výrobky. Je vhodné vyberať tie s nižším obsahom tuku a s prospešnými probiotickými kultúrami.
Uvažujte aj o zastúpení tukov vo vašej strave. Dôležité nie je ani tak celkové množstvo, ale najmä ich zloženie. Prevažovať by mali rastlinné oleje (ako súčasť zeleninových šalátov) a tuky obsiahnuté v rybách. Naopak, príjem je vhodné veľmi obmedziť pri nasýtených tukoch, ktoré sú obsiahnuté v mäse a v mäsových výrobkoch a vo vysokotučných mliečnych výrobkoch, tiež však v niektorom pečive. Dajte si pozor na čiastočne stužené tuky.
Vplyv pohybu na zdravie
- Chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami – aterosklerózou, srdcovým infarktom, mozgovou mŕtvicou, vysokým krvným tlakom, embóliou.
- Znižuje riziko vzniku rakoviny – jednak celkovo (celkový „protinádorový efekt“), jednak je dokázaný preventívny efekt proti vzniku konkrétnych nádorov – najmä hrubého čreva a konečníka, prsníka, maternice, ale aj nádorov pľúc.
- Znižuje riziko vzniku cukrovky – cukrovky druhého typu.
- Je prevenciou aj liečbou obezity.
- Je prevenciou osteoporózy.
- Je prevenciou mnohých porúch pohybovo-podporného systému (bolesti chrbta, problémy s chrbticou a podobne).
- Je prevenciou problémov s tráviacim systémom (zápcha, hemoroidy).
Zdroj: Ústav preventívneho lekárstva, Lekárska fakulta Masarykovej univerzity v Brne.