Zdravá tekvica
- Ostatná aktualizácia: nedeľa, 14. august 2016, 21:04
-
Podrobnosti:
Napísal/a: Mgr. Ľubica Terebeššyová -
24-október-2014 15:51
Tekvica je úplne bežná zelenina. Pre mnohé rodiny štandardná súčasť jedálneho lístka. A predsa je výnimočná! Má svoju kvalitu a svoje neopakovateľné prednosti. Má široké a univerzálne použitie.
Tekvica je výborná sezónna zelenina.
Pochádza pôvodne z Ameriky. Odtiaľ ju priviezli španielski moreplavci. Rýchlo sa rozšírila v starej dobrej Európe. Teší sa dodnes veľkej obľube. Tekvica sa dobre prispôsobila novým klimatickým podmienkam. Dnes samozrejme poznáme už viacero druhov tejto plodiny. Postupne boli vyšľachtené nové druhy a odrody tejto zeleniny. Veľmi obľúbená je tekvica v regióne strednej Európy. Slovensko, Rakúsko, či Česko sú kolískami jej pestovania.
Tekvica má výborné kvalitatívne parametre!
Obsahuje približne 30 % bielkovín, 50 % tukov a len približne 3-4% sacharidov. Obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín. Kyselinu linolovú, kyselinu olejovú, kyselinu palmitovú i kyselinu steatorovú. Tekvica má výnimočne vysoký obsah minerálnych látok. Obsahuje veľa selénu, zinku, draslíka, horčíka i fosforu. Tekvica má bohaté zastúpenie vitamínov. Hovoríme o vitamínoch A,D,E a B.
Semienka navyše obsahujú skoro všetky dôležité stopové prvky, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík. Nachádzajú sa v nich cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú cholesterol, vysoký krvný tlak, ako aj riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Vďaka obsahu kukurbitolu a ďalších prírodných, hormonálne účinných látok, majú semienka tekvice regeneračné a omladzujúce účinky.
Vysoko cenený je aj tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním semienok. V minulosti a používal na výrobu liečivých mastí a dodnes má svoje miesto v receptoch domácej lekárne. A napokon nesmieme zabudnúť na tekvicovú šťavu, výborný prostriedok na odvodňovanie organizmu. Podporuje trávenie a pomáha pri chorobách močových ciest, či zápche.