Tradičné vianočné jedlá
- Ostatná aktualizácia: nedeľa, 14. august 2016, 21:04
-
Podrobnosti:
Napísal/a: Mgr. Hedviga Šľachtová, jaz. korekcia článku PhDr. Bibiána Stuľaková -
30-november-2015 15:31
Vianoce sú nielen o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa s rodinou a priateľmi, ale tiež sviatkami dobrého jedla a pitia. Na Slovensku sú tradičné vianočné jedlá veľmi rôzne a závisí to najmä od regiónu, v ktorom žijeme. Ako spoločný znak je dodržiavanie pôstu pred vianočnou večerou.
Medzi typické patrili jedlá, ktorým viera pripisovala význam vegetatívnej sily prírody, teda jedlá z obilnín, strukovín, ovocia, kapusty a často sa používal mak a cesnak. Tieto jedlá zároveň symbolizovali vyvrcholenie vianočného pôstu, do polnoci 24. decembra, tzv. advent. Na prvý a druhý vianočný sviatok sa pripravovali jedlá, ktoré už nemuseli mať pôstny význam. Na Vianoce sa piekli rôzne koláče či pečivo.
Takmer v každej rodine sa štedrovečerné jedlá líšia. Štedrú večeru začíname oplátkami s medom a cesnakom, nasleduje polievka, napríklad - kapustnica, hrachová, fazuľová, hríbová, rybacia, šošovicová, slivková. Tieto polievky sú pripravované na mnoho spôsobov. Po polievke sa podáva najčastejšie ryba pripravovaná na rôzne spôsoby, rezne a zemiakový šalát. Na strednom Slovensku sa podáva aj pečená hus, kačka, jaternice. Na východnom Slovensku sa môžeme stretnúť aj s pirohami, šošovicovým alebo fazuľovým prívarkom, pečený zajac alebo morka s lokšami a kapustou. Ako posledné jedlo sa podávajú veľmi často opekance s makom a tvarohom, krupicová kaša... Nakoniec pre tých, ktorým ešte zostalo miesto v žalúdku, ostávajú ešte vianočné koláče, cukrovinky a rôzne druhy ovocia.
Prajeme šťastné a veselé Vianoce!