Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

SVETOVÝ DEŇ VÝŽIVY

  • Ostatná aktualizácia: utorok, 08. december 2015, 15:18
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Alena Michalovová, koordinátor pre ENV, jaz. korekcia Mgr. Adela Makšimová

  • 12-október-2015 15:01

16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy, ktorý zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania sa. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie.

hladujuci chlapecPoskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Svetový deň výživy nabáda k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty. Tento deň si pripomínajú ľudia vo viac ako 150 krajinách sveta, vrátane Slovenska.Jeho cieľom je posilnenie medzinárodnej a národnej solidarity v oblasti boja proti hladu, podvýživy a chudoby. Ďalej je to upriamenie pozornosti na otázku produkcie potravín a stimulovanie snáh v tejto oblasti a to najmä cestou potravinárskeho a poľnohospodárskeho rozvoja. Nakoniec je to podpora ekonomiky a odbornej spolupráce medzi rozvojovými krajinami. Svetový deň výživy hovorí o práve na jedlo pre všetkých.

Zdravotný stav slovenského obyvateľstva je ešte stále pomerne nepriaznivý, mnoho ľudí umiera na civilizačné ochorenia, ako sú kardiovaskulárne a onkologické ochorenia. Práve racionálna výživa je základným predpokladom správneho vývoja človeka a ako determinant zdravia je hlavnou podmienkou prevencie a liečby mnohých ochorení. 

ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY

- optimálny príjem energie,
- optimálny príjem bielkovín,
- optimálny príjem sacharidov a vlákniny,
- optimálny príjem mikronutrientov - vitamínov, stopových prvkov,
- zníženie príjmu tukov,
- zníženie príjmu soli (NaCl),
- zníženie príjmu alkoholu,
- správna frekvencia príjmu jedál,
- primeraná kultúra stravovania.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft