Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Múzeum obetí komunizmu v Košiciach

  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Adela Makšimová, Veronika Drahňovská, I. FL

  • 05-jún-2023 21:29
Múzeum obetí komunizmu v Košiciach

Naša trieda – I. FL sa 1. júna zúčastnila exkurzie v Múzeu obetí komunizmu v Košiciach. Pri návšteve Košíc sme nevynechali prechádzku historickým centrom, videli sme Jakobyho palác, Dóm sv. Alžbety, Národné divadlo v Košiciach aj barokový morový stĺp Immaculatu.

V Múzeu obetí komunizmu sme si prostredníctvom videí vypočuli veľkolepú zbierku príbehov väznených a mučených politických väzňov. Všetci sme dostali slúchadlá a sami sme si mohli zvoliť, ktorý príbeh si vypočujeme. Mnohí z väzňov boli gréckokatolícki kňazi, rehoľné sestry, roľníci, ktorí nechceli odovzdať svoje pozemky štátu... Múzeom nás sprevádzal milý pán sprievodca, ktorý s ochotou odpovedal aj na naše otázky. Pri prehliadke bola k dispozícii aj interaktívna mapa obetí komunizmu. Našli sme na nej aj našich rodinných príbuzných. V Michalovciach bol na zozname aj Andrej Šándor – kňaz a spisovateľ známy pod pseudonymom Gorazd Zvonický.

V druhej časti exkurzie sme sa premiestnili do knižnice samizdatu a exilovej literatúry. V nej sa nachádzajú knihy aj katolícke časopisy, ktoré boli počas komunizmu zakázané a pašované zo zahraničia. Na konci prehliadky sme si vyskúšali písanie na písacích strojoch. Bolo pre nás vzácne spoznať aj tieto nedávne dejiny, ktoré zasiahli do životov bežných ľudí.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft