Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

14. február – Deň sv. Valentína

  • Ostatná aktualizácia: sobota, 13. február 2021, 15:51
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Adriana Brhlíková, jaz. korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 13-február-2021 15:50

Svätý Valentín žil v 3. storočí nášho letopočtu. Bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II. Koluje o ňom veľa legiend. Jedna legenda hovorí, že Valentín bol rímsky kňaz, ktorý napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára v roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. Tak vzniklo prvé valentínske prianie.

V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.

14. február je sviatkom všetkých zamilovaných. Obdarovávame sa rôznymi maličkosťami, najčastejšie kvetmi a sladkosťami. Týmto spôsobom si prejavujeme radosť, lásku a potešenie zo spoločnosti svojich blízkych, ktorých máme radi a na ktorých nám záleží. Symbolom tohto dňa je srdce. Nezabudnime sa blízkym poďakovať za všetko, čo pre nás robia.

Želáme vám pekného Valentína.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft