Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Čo čítame

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 02. apríl 2023, 12:11
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Adela Makšimová

  • 02-apríl-2023 12:00

Marec je mesiacom knihy, a tak sa s vami chceme podeliť o to, čo čítame my - učitelia.

Knihy, ktoré nás v mladosti ovplyvnili a dodnes na nich spomíname 

Mgr. Veronika Makovičová
Od útleho detstva som čítala knihy a moje kroky viedli zo škôlky rovno do knižnice. Za dobré vysvedčenie som vždy na konci školského roka dostala knihu. Medzi moje milované patrili príbehy o Heidi, dievčatku z hôr. Chcela som byť ako ona - žiť v horách medzi zvieratami, nosiť šaty a byť blond :)

PhDr. Anna Köverová
Je to kniha Anna zo Zeleného domu.

Mgr. Adriána Chromá
Anna zo Zeleného domu, bola to skvelá kniha a čítala som ju niekoľkokrát.

Mgr. Stanislava Markovičová
Moja čínska dekáda.

PhDr. Bibiána Lojanová
Určite topkou medzi knihami je Portrét Doriana Graya. Tento román napísal írsky spisovateľ Oscar Wilde. Príbeh rozpráva o mladom Dorianovi Grayovi, ktorý svojou krásou učaruje maliarovi Basilovi Hallwardovi. Stáva sa jeho modelom a múzou. Raz, keď Dorian stojí opäť Basilovi ako model, dá sa do reči s maliarovým priateľom, lordom Henrym a nechá sa oslniť jeho názormi o fungovaní sveta, podľa ktorých to čo hýbe svetom je krása a mladosť. Preto vysloví prianie, aby známky úpadku nezniesol on, ale ten portrét. Jeho prianie je naplnené. Z portrétu sa stáva zrkadlo Dorianovej duše, obraz sa mení a odráža hriechy, ktoré Dorian pácha. Dorianova tvár zostáva bezo zmeny, stále mladá a krásna. Tento román určite odporúčam prečítať každému študentovi, aj keď nepatrí medzi povinnú literatúru. :) Medzi moje obľúbené žánre rozhodne patria životopisné tituly, ako napr. Steve Jobs alebo Som Baťa, dokážem to!

Mgr. Martina Čupalková
Anna zo zeleného domu a kniha Malý princ.

Mgr. Ivana Pastiriková
Určite je to Biblia s jej historickými, psychologickými, náučnými a motivačnými príbehmi. Najmä sa mi páčia nadčasové princípy a aj dnes uplatniteľné pravdy. Takisto ma veľmi oslovila kniha od Johna Steinbecka Na východ od raja. Psychologický príbeh o typoch ľudí, ako sa spletito preplietajú a odkrývajú skryté podstaty vzťahov, lásky, nedostatku lásky a charakteru.

MUDr. Katarína Varechová
Je veľa kníh, ktoré ma v mladosti ovplyvnili, vypichnem 3: Doktor Živago od Borisa Pasternaka, Čarovný vrch od Thomasa Manna a Sirota Podhradských od Terézie Vansovej.

RNDr. Jana Tokárová
Charlotte Brontëová: Jana Eyrová - celé state viem naspamäť, najmä tú, kde jej Rochester vyznáva lásku.

Mgr. Adela Makšimová
Kniha, na ktorú si hneď spomeniem je Mystérium pasiansu. Priviedla ma k nej moja sestra a je to knižka, ktorú som už nejedenkrát darovala. Ak ju začnete čítať objavíte knižku v knižke. Pretože hlavný hrdina si kúpi v pekárni žemľu, v ktorej je zapečená miniatúrna knižka, ktorú dokáže čítať len lupou.

Kniha, pri ktorej sa zasmejem

Mgr. Veronika Makovičová 
Komik Trevor Noah vo svojej knihe Vinný od narodenia spomína na svoje dobrodružné detstvo v Juhoafrickej republike. Jeho zážitky sú neuveriteľné a vtipné aj napriek tomu, že sa mu ako "farebnému" v dobe apartheidu nežilo ľahko.

Mgr. Adela Makšimová 
Mládi v hajzlu, to je názov série kníh, ktorej autorom je C. D. Payne. Hlavný hrdina je neúspešný a svojrázny študent Nick Twips. Neraz som sa pri tejto knihe rehotala a veľakrát som bola šokovaná.

PhDr. Bibiána Lojanová 
Jednoznačne je to kniha Denník Bridget Jonesovej. Aj keď som videla filmové spracovanie, kniha ma upútala viac...

PhDr. Anna Köverová
Všetky knihy od českého spisovateľa Patrika Hartla, takisto všetko od M. Lasicu a J. Satinského

Mgr. Adriána Chromá
Vajce a ja od spisovateľky Betty MacDonald.

Mgr. Stanislava Markovičová
Moja čínska dekáda

Mgr. Ivana Pastiriková
Hej, je to kniha Merde! Rok v Paríži. Také zábavné pohľady na večné súperenie medzi Francúzmi a Angličanmi a ich prístupy na rôzne oblasti života. Ľahká a relaxačná kniha.

RNDr. Jana Tokárová
Nerozosmiala, ale bola veľmi príjemná: Hronský - Smelý zajko a Smelý zajko v Afrike no ale keď rozmýšľam občas ma aj rozosmiala.

MUDr. Katarína Varechová
Kniha, pri ktorej som sa nezdržala smiechu aj na pláži, hoci sa na mňa všetci pozerali, napísala Joanna Chmielewska a volá sa Leško.

Kniha, ktorú mám rozčítanú

Mgr. Veronika Makovičová
Striedam rôzne žánre. Dočítala som historický román Záhrada víťazov a teraz mám rozčítanú knihu od Davida Attenborougha - Život na našej planéte. Je to znepokojujúce svedectvo o tom, ako sme si za 100 rokov zničili planétu a zároveň hovorí o zmenách, ktoré musíme urobiť, aby sme ju zachovali aj pre naše deti.

Mgr. Adriána Chromá
Slečna Marplová: 12 nových príbehov, kniha má aj veľmi pekný obal.

Mgr. Alena Majerčaková
Edgar Alan Poe - Six Tales of Fear. Zbožňujem jeho tvorbu, jazyk, akým píše.

MUDr. Katarína Varechová
Momentálne mám rozčítanú knihu od Kjersti A. Skomsvold s názvom Tridsaťtri a s dcérou čítame knižku Rodrigo Rabiát a jeho panoš Špunt.

Mgr. Adela Makšimová
Stále častejšie sa stáva, že čítam viac kníh naraz. Niekedy čítam každý deň aspoň 20 minút, ale sú aj týždne, keď sa ku knihe nedostanem. Momentálne sú na mojom nočnom stolíku rozčítané Hodiny od Michaela Cunninghama a knižka z kategórie young adult Mačka, ktorá zachránila knihy.

Mgr. Stanislava Markovičová
Moja čínska dekáda.

PhDr. Anna Köverová
Na smrť od Kariku.

PhDr. Bibiána Lojanová
Momentálne na mojom nočnom stolíku ležia rozčítané dve knihy, ktoré majú spoločného autora a sú to Hippie a Záhir. Ležia tam už pekne dlho-pár mesiacov, keďže častejšie moje oči zamestnávajú napínavé historky zo slohových prác maturantov :)

Mgr. Martina Čupalková
Momentálne čítam knihu Olívia a on od spisovateľky Keleová Vasilková.

Mgr. Ivana Pastiriková
Práve mám, ako v poslednom období vždy, rozčítané tri knihy. Jedna sa volá Tanec hnevu, je o tom, ako pochopiť podstatu hnevu a vidieť, ako s ním môžeme pracovať v každej našej problematickej situácii. Je ľahká a trefná. Druhá je Rozptýlená myseľ a je to kniha, ktorá objasňuje aj učiteľom, aj rodičom aj nám, dospelým, porozumieť poruche pozornosti nielen u detí, ale aj u dospelákov, kolegov a v rodine, lebo sa s týmto javom, bohužiaľ, stretávame častejšie každý deň. Tretia kniha je anglicky písaná kniha troch príbehov o vzťahoch, porozumení a pute v láske.

RNDr. Jana Tokárová
Programovanie v PowerShell :)

 

 

 

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft