Sú sacharidové jednotky dôležité?
- Ostatná aktualizácia: pondelok, 13. november 2017, 22:31
- Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Ľubica Terebeššyová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová
- 06 november 2017
Aj keď sa mnohí diabetici už naučili orientovať medzi potravinami, ktoré im ovplyvňujú glykémiu, je ešte veľa takých, ktorí iba hľadajú spôsob, ako sa to dá. Tí, ktorí nepodceňujú počítanie sacharidových jednotiek v jedle, sa na vlastnej glykémii presvedčili, aký to má pozitívny vplyv na ich zdravie a životnú pohodu. Snažia sa pochopiť, akým spôsobom môžu dosiahnuť dobrú glykémiu nalačno a po jedle (PPG), ako často si musia monitorovať svoj stav glykémie. Naučili sa, ako si sami môžu pomôcť, keď je ich glykémia nízka, mierne zvýšená alebo vysoká. Správne edukovaní diabetici vedia, že opakované vysoké glykémie vedú k vzniku rôznych diabetických komplikácií. Tomu sa dá však jednoducho predísť počítaním SJ v jedle. Význam počítania SJ je aktuálny hlavne pre diabetikov na inzulínovej liečbe.