Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Každodenné čítanie...

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 23. máj 2019, 06:37
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Hedviga Šľachtová, Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 23-máj-2019 06:35

Každodenné čítanie podporuje nielen zdravý spánok, ale oveľa viac
Nič sa nedá porovnať s tým, ako vonia kniha a aký pocit v človeku vyvoláva. Nič, čo je digitálne, sa s tým nedá porovnať. Chceme tým povedať toľko, že čítanie je veľmi osožné, či už v papierovej alebo digitálnej podobe. Čítanie so sebou prináša množstvo neuveriteľných výhod.

Prečítajte si, čo s vami urobí. Tu je 11 z výhod, ktoré vám poskytne čítanie.
1. Podporuje duševné zdravie
Výskumom sa zistilo, že u ľudí, ktorí udržiavajú svoj mozog v aktivite čítaním alebo hraním duševne náročných hier, je 2,5 krát menšia pravdepodobnosť toho, že sa u nich vyvinie Alzheimerova choroba.
2. Znižuje stres
Štúdiou realizovanou na University of Sussex z roku 2009 sa zistilo, že keď čítate čo i len šesť minút, zníži sa vaša hladina stresu až o 68 %. Dr. Lewis, špecialista na kognitívnu neuropsychológiu, pre The Telegraph povedal: „Zahĺbenie sa do knihy je najväčším oddychom. Toto je obzvlášť sympatické v dnešných časoch hospodárskej neistoty, keď všetci túžime po určitom úniku.“
3. Rozširuje všeobecné vedomosti a prehľad
Ak chcete byť ľudskou bytosťou vyhľadávanou inými kvôli svojej schopnosti konverzovať na rôzne témy, musíte byť čitateľom. Materiál, ktorý čítate, nemusí byť o žiadnej vážnej téme. Náznaky informácií, o ktorých ste sa dočítali, vám jedného dňa môžu prísť vhod. Nestretnete sčítaného človeka, ktorý by nebol zároveň aj zaujímavou osobnosťou.
4. Rozvíja empatiu
Čítanie o živote a o tom, s čím sa stretávajú ľudia, žijúci za okolností, ktoré sa odlišujú od tých vašich, uľahčuje pochopiť tých, ktorí sa od vás odlišujú. Knihy tu sú na to, aby nám otvorili svet. Knihy nás majú preniesť z nášho vlastného prostredia a ukázať nám realitu ostatných. Niektoré knihy majú takú moc, že úplne zmenia názory a perspektívy.
5. Rozširuje slovnú zásobu
Čím viac čítate, tým viac sa rozširuje a zlepšuje vaša slovná zásoba. Čím viac sa vaša slovná zásoba zlepšuje, tým lepšie vyjadrujete svoje vlastné myšlienky a pocity. Jazyk so svojím množstvom fantastických slov je úžasný nástroj, ktorý môžeme používať na vyjadrenie seba samého. Faktom je, že schopnosť vyjadrovať sa zapôsobí na ostatných a otvára cestu k postupu, vedúcim postom a verejným funkciám.
6. Zlepšuje zručnosti písania
Toto ide ruka v ruke so zdokonalenou slovnou zásobou. Ľudia, ktorí veľa čítajú, obzvlášť, keď ide o dobre napísaný materiál, absorbujú rôzne štýly písania a dokážu napodobňovať dobrý štýl písania, pretože sú ním podvedome ovplyvnení.
7. Silnejšie schopnosti analytického myslenia
Typická napínavá „detektívka“, ktorú mnohí čitatelia považujú za takú očarujúcu, predstavuje záhadu, ktorú majú čitatelia vyriešiť. To rozvíja ich analytické zručnosti. Je vzrušujúce čítať niečo, čo je záhadné a snažiť sa vyriešiť to sám. I keď to sami nevyriešite, po celý čas ste si cvičili svoje kritické a analytické myslenie tým najpríjemnejším spôsobom.
8. Zlepšuje pamäť
Aby ste mohli sledovať sprisahanie, musíte si veľa zapamätať. To je pre váš mozog výborné cvičenie. Musíte si zapamätať rôzne postavy a ich charakteristiky, ich zázemie, konanie a akcie, úlohy v zápletke, ako aj mnoho rôznych menších podzáhad, ktoré tvoria príbeh. Takže čítanie udržuje v cviku schopnosť mozgu pamätať si.
9. Zlepšuje zameranie a koncentráciu
Čítanie presvedčivo napísaného textu posilňuje vašu koncentráciu. Pokiaľ sa nebudete sústrediť, nebudete schopní sledovať to, čo čítate.
10. Bezplatná zábava
Prostredníctvom dobre napísanej knihy sa môžete presunúť do fiktívneho sveta a nemusíte do toho investovať takmer nič. Knihy sú drahé, ale nemusíte si ich kupovať. K dispozícii sú knižnice alebo online zdroje, kde si môžete e-knihy stiahnuť zadarmo.
11. Podporuje spánok
Čítanie je ako tabletka na spanie, uvoľní človeka a pritiahne spánok, hlavne keď ste unavení a vystresovaní. Čítanie vás nielen uspí, ale zlepšuje aj kvalitu vášho spánku. Keďže vás vie uvoľniť a zbaviť stresu, navodí vám zároveň aj hlboký a pokojný spánok.

Použité zdroje:
https://www.badatel.net/vedecky-potvrdene-kazdodenne-citanie-podporuje-nielen-zdravy-spanok-ale-ovela-viac/
https://fici.sme.sk/c/20381158/chcete-viac-citat-15-rad-ako-si-najst-cas-na-knihy.html
https://zena.pluska.sk/co-robite-pred-spanim-naucime-vas-spat-konecne-zdravo/zdravie/choroby/909384.html

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft