Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

31. máj – Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day)

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 14. jún 2021, 07:46
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: PhDr. Ivana Jenčíková, Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 31-máj-2021 07:07
31. máj – Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day)

Tento deň bol v roku 1987 vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku. Fajčenie predstavuje celosvetový problém, ktorý pripraví o život jednu miliardu ľudí ročne. Napriek tomuto faktu počet fajčiarov stúpa. Už dlhé roky je dobre známa súvislosť medzi fajčením cigariet a rakovinou pľúc.  Cigaretový dym obsahuje hlavne nikotín, decht, pôsobiaci karcinogénne, oxid uhoľnatý. Oxid uhoľnatý sa viaže na hemoglobín, čím je blokovaný prenos kyslíka z pľúc do tkanív a orgánov. Nikotín je látka, ktorá vyvoláva a udržuje svojimi psychofyziologickými účinkami závislosť na fajčení.

Zmyslom tohto dňa je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia, podporiť a chrániť deti a mládež pred aktívnym a pasívnym fajčením a podporovať efektívne stratégie redukovania jeho konzumácie. Cieľom je pomáhať a chrániť súčasné a budúce generácie nielen pred zdravotnými následkami, ale aj sociálnymi, environmentálnymi a ekonomickými dôsledkami užívania tabakových výrobkov a vystavovania sa tabakovému dymu.
S cieľom zvýšiť informovanosť verejnosti v oblasti tabakizmu a jeho zdravotných následkov RÚVZ so sídlom v Michalovciach v spolupráci so žiakmi našej školy dňa 27.5.2021 v pešej zóne mesta Michalovce realizovali dotazníkový prieskum a distribuovali letáky o fajčení.
Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa prieskumu zúčastnili a tým podporili kampaň Svetového dňa bez tabaku. Hoci aj malým pričinením sme upriamili pozornosť na negatíva fajčenia, na zbytočné ochorenia i úmrtia, ktoré súvisia s užívaním tabakových výrobkov.
Odkaz na letáky, ktoré pripravila RÚVZ MI:
https://www.ruvzmi.sk/LetakyPZ/Svetovy_den_bez_tabaku_2021.pdf
https://www.ruvzmi.sk/LetakyPZ/FAGERSTROMOV_DOTAZNIK_ZAVISLOSTI_NA_NIKOTINE.pdf
https://www.ruvzmi.sk/LetakyPZ/Prestat_fajcit_sa_da.pdf

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft