Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

31. máj - Svetový deň bez tabaku

  • Podrobnosti:
    Napísal/a: PhDr. Ivana Jenčíková, koordinátor primárnej prodidrogovej prevencie v podmienkach školy, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 12-jún-2023 21:07
Na Slovensku fajčí približne 34% populácie (43% mužov a 26% žien). Zbavte sa závislosti.

Tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou v roku 1987 za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Cieľom je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia najmä v mladom veku, podporiť a chrániť deti a mládež pred aktívnym a pasívnym fajčením a podporovať stratégie redukovania konzumácie tabakových výrobkov.

Nikotín je vysoko návyková látka, ktorá po dlhšom užívaní vedie k závislosti. Väčšina mladých ľudí začala užívať tabak pred 18. rokom života. Trend skorého experimentovania s fajčením potvrdzujú mnohé prieskumy (na Slovensku najväčšia skupina ľudí začína s fajčením pred 15. rokom života).

Na Slovensku fajčí približne 34% populácie (43% mužov a 26% žien).

8 praktických rád ako sa zbaviť závislosti od nikotínu:

1. Nájdite svoj osobný závažný dôvod – základom je nájsť svoj skutočný osobný dôvod, pre ktorý budete chcieť uskutočniť zmenu vo svojom živote (zlepšenie zdravia, zníženie ekonomických nákladov spojených s výdavkami na fajčenie, zmena postojov).

2. Zistite možnosti v súvislosti s odvykaním – je dobré byť pripravený na to, že odvykanie je zložitý proces, pri ktorom sa organizmus bráni nedostatočnému prísunu nikotínu. Okrem rôznych voľnopredajných farmakologických pomôcok (náplasť, žuvačky, spreje), môže pomôcť aj vyhľadanie odbornej pomoci, ak proces odvykania spôsobuje ťažkosti.

3. Rozprávajte sa s blízkymi – rodina a okolie môže byť v procese odvykania podpornou zložkou, nebráňte sa rozhovoru s blízkymi o svojom probléme.

4. Naučte sa relaxovať – na začiatku odvykania je dobré tento proces začať v období, kedy neprežívate zložité životné situácie, ale máte pokojnejší režim. Mnoho fajčiarov tvrdí, že im cigareta pomáha zvládať stresové situácie. Zmeňte tento postoj a namiesto cigarety začnite športovať, chodiť na prechádzky alebo relaxovať iným spôsobom.

5. Vyhýbajte sa „spúšťačom“ – mnohí fajčiari za takýto spúšťač považujú napríklad pitie kávy alebo posedenie pri poháriku. Ak ste boli zvyknutí na takéto rituály, viete ich nahradiť napríklad prechádzkou alebo cvičením.

6. Urobte poriadok v domácnosti – ak ste fajčili v interiéri, vyperte záclony, vyčistite koberce, odstráňte popolníky.

7. Nenechajte sa odradiť neúspechom – pokiaľ na svojej ceste zlyháte a znovu si v slabej chvíľke zapálite, nenechajte sa odradiť týmto zážitkom. Radšej sa zamyslite nad tým, čo vás viedlo k tomu, že ste pocítili nutkanie. Treba sa poučiť z tejto situácie a vyhýbať sa negatívnym emóciám zo zlyhania. Skúšať môžete znova a znova.

8. Začnite sa hýbať – telesná aktivita zlepšuje náladu aj fyzickú kondíciu. Pomáha zmierňovať abstinenčné príznaky. Ak trpíte bez cigariet hladom a zvyšujete svoj kalorický príjem, pohyb vám pomôže spaľovať nadbytočne prijímané kalórie.

Zdroj: Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva SR.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft