Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Advent v kuchyni

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 11. december 2017, 21:24
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Ľubica Terebeššyová, Mgr. Erika Bobiková, koordinátorky pre podporu zdravia a zdravého životného štýlu, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 05-december-2017 21:02

Advent – stíšiť sa, ubrať na zábave, ubrať v jedle

AdventK adventu patrí aj zrieknutie sa zábavy a pôst.
Pointa nie je v úplnom odriekaní si mäsa či sladkostí, ale v tom, že jedlo, ktorého sa vzdáme počas pôstu, darujeme tým, čo ho majú menej. Adventná predvianočná príprava sa už spomína v Ríme za pápeža Leva I. Veľkého v rokoch 440-461. Iný záznam o advente pochádza z Francúzska, kde koncil v meste Macon v roku 582 nariadil, aby sa príprava na slávenie vianočných sviatkov začala od prvej nedele po sviatku svätého Martina. Adventné obdobie v tejto forme zahŕňalo šesť nedieľ a malo pôstno-kajúcny charakter.

Na štyri nedele skrátil adventné obdobie Gregor I. Veľký (pápežom bol v rokoch 590 až 604), symbolizovať to vraj malo štyritisíc rokov čakania na Mesiáša od vyhnania prvých rodičov z raja. Definitívnu formu nadobudol advent v 8. a 9. storočí. V roku 1362 Urban V., ktorý aj po svojom zvolení za pápeža žil ako benediktínsky mních, zaviedol pre advent pôstne pravidlá.

Pôst nie je ani o hladovaní, ani o diéte, je to skôr o fyzickom a nakoniec aj o psychickom prečistení organizmu. Ide o to, aby sa nám prečistilo celé telo, upravilo trávenie, aby si telo trošku oddýchlo od záťaže, ktorú mu často spôsobujeme jedlom. Jednoducho ho reštartovali.

Tanier a pohár

Pre niekoho jesť v podstate vegánsky a ešte k tomu bez pšenice môže znamenať veľký problém. Hlavne v zmysle inšpirácie jedál či plánovania, preto sme vybrali zopár potravín, ktoré by ste do jedálnička mohli zaradiť:

1. zelenina a ovocie
Jedzte veľa šalátov, najmä listovú zeleninu, napríklad aj v kombinácii s grilovanou zeleninou.
2. obilniny
Okrem ryže, ktorá je prirodzene bezlepková, vyskúšajte quinou, pšeno, pohánku alebo amarant.
3. orechy a semiačka
Orechy a semiačka dodajú mnohým jedlám a nápojom nielen úžasnú chuť, ale obsahujú aj hodnotné látky pre ľudský organizmus. Práve preto by v zdravých receptoch určite nemali chýbať. Najviac výživných látok z nich načerpáme vtedy, keď ich konzumujeme surové, nesolené a nepražené. Orechy aj semiačka majte po ruke počas celého dňa, ak vás pochytí vlčí hlad.
4. strukoviny
Strukoviny majú vysoký obsah proteínov a zasýtia nás na dlhšiu dobu.
5. zelené a bylinkové čaje
Počas pôstu by sme nemali piť kávu, resp. ak jej pijete veľa, znížte jej prísun. Pôstne jedlá v tradičnej slovenskej kuchyni

Charakteristické jedlá viažuce sa k obdobiam alebo dňom pôstu, dodržiavanie pôstnych termínov a charakter pôstnych jedál ovplyvnilo kresťanstvo. Za pôstnu sa považovala predovšetkým rastlinná strava. Tradičnými pôstnymi jedlami boli preto rôzne polievky – obilninová, kapustová, strukovinová, cesnaková, hubová, ovocná, prívarky zo strukovín, kapusty, zemiakov a kaše z múky alebo krúp. Na zápražku alebo omastenie jedál sa používali rastlinné oleje alebo stopené maslo, ktoré sa tiež považovali za pôstne. Pôstnymi boli múčne jedlá – cestoviny, placky a chlieb. Zo živočíšnej stravy mali pôstny charakter predovšetkým studenokrvné ryby, ale jedli sa aj žaby a raky.

jedlo ryba

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft